Материали за градински мебели – здравина и лесно почистване

Ако искаш истински да се насладиш на приятните моменти в двора или на терасата, няма как да подминеш въпроса относно подходящите материали за градински и балконски мебели. Експерите на mömax ти показват какво трябва да знаеш за различните материали, предназначението и поддръжката им.

Материали, на които можеш да разчиташ

Едно е сигурно – градинските мебели в mömax са произведени от здрави и подходящи за употреба навън материали. Комбинации от полиетилен и прахово боядисана стомана, естествени дървесни материали и лесно почистващ се текстил се грижат за лесната поддръжка и дългият живот на мебелите.

Предимствата на градинските мебели в mömax

 • Тествани и сигурни материали
 • Здрави градински мебели на изгодни цени
 • Лесни почистване и поддръжка
 • Удобни доставка и монтаж

Материали за всяко време

Градински мебели от естествено дърво

Класиката сред материалите за изработка на градински мебели е естественото тропическо дърво – акация, евкалипт, тиково дърво и др. Благодарение на концентрацията на масла в тези дървени материали те са изключително издръжливи на мухъл, влага, метеорологични условия и нападения от насекоми. Поради издръжливостта си тропическата дървесина има необходимост от минимална допълнителна поддръжка, периодично лакиране и намасляване. Най-добре е дървесният материал да се третира с масло 2-3 пъти в сезона, задължително един път в началото и един път в края. Също така могат да останат през целия градински сезон навън. Все пак това е естествен дървесен материал и е възможно с времето на добие сребристо-сив отенък по повърхността – особено валидно за тиковото дърво.

 • Естествени източници
 • Здрави и издръжливи
 • С изключение на тика, тропическото дърво има нужда от третиране с масло.

Градиснки мебели от синтетичен ратан

Изкуственият преплетен PVC ратан е силно предпочитан за градини, тераси и дворове поради множеството си предимства.

PVC ратанът не поема влага и съхне много бързо след обилен дъжд. Въпреки че с помощта на цветни текстилни възглавници може да се превърне в удобен градински облак, и без допълнителни аксесоари този материал е много удобен. Също така синтетичният ратан е изключително лесен за поддръжка. Достатъчно е почистване с влажна кърпа и мек препарат. Със своята семпла, преплетена визия мебелите от PVC ратан създават лятно средиземноморско усещане.

 • Удобни дори и без възглавници
 • Здрави и издръжливи – не поемат влага и съхнат бързо
 • Лесни за поддръжка

Градински мебели от метал

Дори при силна буря или вятър, металните градински мебели остават стабилни на мястото си. Благодарение на тежестта им и устойчивото им покритие няма опасност от метеорологични щети и ръжда. Почистването става чрез изпръскване с воден маркуч и естествено съхнене на слънце. Ако все пак трябва да се почисти нещо по-сериозно, мек, неабразивен препарат за почистване на повърхности ще свърши чудесна работа. Градинските мебели от неръждаем алуминий пък са изключително леки и могат да бъдат преместени без усилия от всеки.

 • Стабилни благодарение на теглото си. Единствено алуминиевите мебели са леки и лесно преносими.
 • Дълъг живот без следи от ръжда
 • По-лесна поддръжка от дървесните материали

Текстили за употреба навън

Чудесно допълнение към ратановите мебели, люлки или шезлонги. Въпреки на вид грубия си материал, текстилът за градински мебели е изключително лек и удобен. Благодарение на иновативни технологии и високо качество най-често използваният материал се състои от здрави синтетични нишки, които, освен че се почистват изключително лесно, предотвратяват попиване на влага, задържане на вода и зацапвания. Ако все пак градинският текстил се изцапа, може да бъде лесно почистен с четка или дори в пералнята. Слънцето не може да повреди градинския текстил, което означава дълъг живот за цветните аксесоари в двора или на терасата.

 • Голям избор на цветове
 • Здрави и издръжливи на UV-лъчи
 • Лесни за поддръжка, не задържат влага и мръсотия
© 2024 mömax Онлайн магазин от Stenik