Тигани
Тигани ( 57 продукта )
Тиганът е сред задължителните съдове за готвене във всяка кухня. Популярността му се дължи на множеството възможности, които предлага, тъй като в него може да се пържи, задушава, сотира и пече.
Кои са най-необходимите тигани
Ако искате да имате изделие, което да ви служи много години, изберете качествен продукт. В онлайн магазина ни Mömax ще намерите такива на добри цени, подходящи за всякакви готварски техники. Изборът е между големи, малки и средни, плитки и дълбоки, с незалепващо покритие, с дръжки и т.н. Някои от тях, докато са на промоции, са доста евтини. Основните критерии за избор на тиган са:
- Размерите
Предварително трябва да сте наясно на какъв котлон ще го използвате. Съдът не трябва да е прекалено голям, защото рискувате по средата ястието да загори, а в краищата да остане полусготвено. Ако е много малък, отново има опасност да похабите храната или да стопите дръжката, ако тя не е термоустойчива.
- Стените
Колко да бъдат високи зависи от това какво ще готвите в него. По-голямата дълбочина, позволява да поберете повече храна и да сготвите едно цяло ястие наведнъж. За здравословно пържене е важно дъното да е конусообразно, каквато е практиката в източната кухня. Колкото до дебелината на стените, правилото е, че колкото са по-дебели, толкова по-добре.
- Теглото
Професионалните тигани са тежки. Това ги прави устойчиви и позволява на топлината да се разпредели равномерно. Колкото е по-лек и тънък един съд, толкова по-лесно се огъва и деформира, а храната бързо загаря в него.
- Покритието
Известните готвачи обикновено използват съдове от мед, заради топлопроводимостта на метала, макар че той се окислява бързо и лесно прави патина. Мнозина препоръчват неръждаема стомана, която запазва хранителната стойност на продуктите, но има опасност яденето да загори. Много производители предлагат така известното двойно дъно, което в голяма степен компенсира този недостатък.
Най-практични са тези с незалепващо покритие, които създават комфорт при готвене и лесно се почистват след употреба.
Как да изберете подходящия тиган
Купете такъв, който е подходящ за повече видове котлони. Добре е да има дръжка, която се сваля, за да го ползвате и във фурната, както и термоустойчив капак. Ако капакът е прозрачен, ще можете да наблюдавате ястието, докато го приготвяте. Когато за първи път купувате тиган, вземете го с универсален размер и незалепващо дъно. Щом придобиете готварски навици и умения, изберете специални тигани за готвене – уок, грил, за палачинки.
Бърза доставка до:
София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Видин, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Велико Търново, Търговище, Шумен, Добрич и цялата страна.