Да творим... Направи си масичка с мозайка

Малката помощна масичка в хола или на балкона ви се струва скучна? Ще ви покажа как можете лесно да промените това. Ще навлезем в темата „мозайки“ и ще създадем нещо вечно и уникално.

Тези от вас, които ценят индивидуалното обзавеждане и с удоволствие биха допринесли сами за него, ще намерят вълнуващо и креативно поле на изява в изработването на масичка с мозаечен плот. По този начин много от старите и неизползвани мебели могат да бъдат върнати към живот. Резултатът е уникално изделие, което със сигурност ще привлече вниманието на всички. Да се се захващаме за работа!

Какво е необходимо за изработката на масичка с мозайка:

 

  • Масичка (помощна маса, масичка за кафе или друга мебел)
  • Мозаечни камъчета и/или плочки
  • Клещи за плочки или чук
  • Лепило за плочки
  • Фугираща смес
  • Купа, дървена лъжица
  • Вода
  • Гъба или влажна кърпа
  • Шпакла за фугиране

Ето как става:


Преди да започнем: Мозаечни камъчета или плочки вече могат да бъдат закупени директно в магазините, но можете да си ги направите сами от стари счупени плочки или керамични съдове. В крайна сметка това не е само естетичен, но и финансов въпрос. Ние използвахме и двата варианта.

И така, преди да започнем, трябва да се уверим, че повърхността е суха и без прах. И още една бележка за основата. Ако използвате дървена масичка, най-добре е да използвате такава от материал на дървесна основа с покритие, тъй като влагата от лепилото за плочки може да предизвика изкривявания при масивно дърво.


Ако имате предвид определен дизайн на мозайката, съветвам ви да го скицирате с химикал на плота на масата и едва след това да започнете да лепите. След като лепилото за плочки е смесено спрямо инструкциите на опаковката и шарката е върху плота, можете да започнете да лепите плочките.

Започнахме дизайн с готовите мозаечни камъчета. За целта първо намазахме камъните поотделно с лепило и ги залепихме камъче по камъче. Тъй като лепилото за плочки се втвърдява много бързо, трябва да работите бързо. Лепилото се нанася с дебелина поне 2-3 мм.


Попълнихме празнините с мозайката, която сами си направихме. Това става като просто да разбиете плочки с чук или използвате клещи за плочки (това е нашият абсолютен фаворит, защото се получават много по-точни парченца).


Ако сте завършили по-голяма част или евентуално целият дизайн на мозайката, трябва бързо за запълните фугите. За целта фугиращата смес се разстила върху цялата площ на плота с помощта на шпакла за фугиране (може и с гумена стъклочистачка wink), докато всички фуги се запълнят. Излишната смес върху плочките бързо се отстранява с гъба или влажна кърпа преди да е изсъхнала. 


Оставяме всичко да изсъхне добре за една нощ и можем да върнем масата в хола или на балкона, където ще очарова с новия си външен вид!

Опитайте и вие!

Назад
© 2024 mömax Онлайн магазин от Stenik