Направи си декоративна камина

Направи си декоративна камина

...винаги има място за още уют

Направи си сам деко камина

Сигурни сме, че и ти свързваш Коледа и съпътстващите я студени празнични дни с топлината и уюта на камината. В днешния космополитен свят все по-рядко имаме възможност и място за камина в дневната, затова пък ние имаме страхотна идея, как сами да си построите декоративна камина у дома. Е, няма да те стопли, но определено ще те зареди с коледен дух и романтика. 

Какво ни е необходимо за декоративна камина:

  • 3 бр. полици за стена  (Размери: 80-90x25x5 см)
  • 6 бр. етажерки за стена  (Размери: 23x25x46 см)
  • Дъска с размери около 110x30 см
  • Монтажно лепило
  • Кит и шпакла
  • Акрилна боя и четка/валяк
  • Стиропорен декоративен корниз (Размери: 7,5х7,5x2 см)
  • Трион или електрически такъв за рязане под ъгъл

Ето как става:

Преди да започнем, покриваме работното пространство с велпапе или картон, за да не изцапаме с боя или да не нараним по някакъв начин подовата настилка. 

Първо се захващаме с основата. Тя се състои от полица за стена с размери 90x25x5 см. Върху нея, в двата края залепваме по 2 етажерки с размери 23x25x46 см. Внимаваме отворите на етажерките да са отстрани, за да може по-късно да се използват като място за книги и декорация.

Използваме монтажно лепило, защото се разнася лесно на по-голяма площ с помощта на шпакла. 

Щом сме залепили четирите етажерки, идва ред на останалите две полици (90x25x5 см), които се поставят и залепват една върху друга над етажерките. 

Оставяме монтажното лепило да изсъхне добре и да заздрави конструкцията.  Ред е на стиропорения корниз. Краищата му трябва да бъдат отрязани под определен ъгъл, за да придадем автентичния за камината облик. Признаваме си, че е пипкава работа, но добре, че има подходящи триони и в краен случай кит за замазване на положението. Преди да започнеш да режеш стиропора, провери отново всичко и евентуално маркирай ъглите с молив. Нужни са ни 3 парчета (едно дълго парче за предната част и по едно късо парче за страните). Налагаш парчетата на камината, измерваш колко голяма трябва да бъде най-горната дъска или "капакът" на камината и изрязваш, за да паснат ъглите.

Опитът показва, че най-добре е първо да залепите най-горната дъска и след това трите декоративни елемента. 

Оставяме всичко отново да изсъхне добре. Следва фината работа. Изглаждаме всички неравности, балончета от лепило и пукнатини с помощта на кит. След това боядисваме цялата камина с бяла акрилна боя. Цветът, разбира се, зависи от вашия избор и може да бъде съчетан с цвета на дома ви (да не говорим пък колко стилно драматично стои черна камина)

Щом боята изсъхне добре, остава само да намерим перфектното място за камината. 

Съвет:  Камината изглежда особено красива, ако я поставиш до изчистена от елементи и мебели стена.

Може да декорираш своята камина с големи свещи или фенери, които да имитират огънче, а върху нея да наредиш любимите си коледни декорации. 
Сигурни сме, че макар и декоративна, камината ще те зареди с необходимата доза коледна топлина и уют. 

Опитай и ти!

Назад
© 2024 mömax Онлайн магазин от Stenik