Миа разсъждава ... Къде да поставим леглото?

Много често най-простите въпроси имат най-сложните отговори. "Къде да сложим леглото?" е един такъв заплетен казус в обзавеждането. Отговорите са много и разнообразни, и колкото повече задълбаваш, толкова повече разкриваш. Затова днес съм решила да разнищя няколко теории по този въпрос.

Теория 1: Леглото трябва да стои с таблата към носещата стена


Всъщност, това не винаги е добро решение. Много зависи от разположението на стаята и прилежащите помещения. Особено в борбата с все по-ограничените пространства, положението на леглото играе основна роля. Ако помещението е с форма на квадрат, то е добре леглото да се постави в центъра на стената, за да има еднакво място от двете страни. Ако е с правоъгълна форма, може да разделите помещението на зони – в едната да бъде леглото, а в другата тоалетка и стол например. А пък ако има прилежаща баня – определено леглото трябва да бъде далеч от тръбите и произлизащите от тях звуци. 

Теория 2: Трябва да има добра видимост към вратата 


Добре де, а дали е хубаво да се вижда цялото легло, когато вратата е отворена? По-скоро не, нали... по разбираеми причини. До някъде разбирам примитивната нужда да се спи на сигурно място. Именно това е причината хората да избират да позиционират леглото си далеч от "несигурни обекти" като вратата и прозорците. Доста по-успокоително е, ако имаш видимост както към вратата, така и към прозорците. Така не рискуваш да те събуди някой пряк слънчев лъч, или внезапно отворена врата с пряко нападение от осветлението в коридора. 


Теория 3: Не е хубаво да се спи с краката към вратата


Разбира се, това не би трябвало да важи за вратата на гардероба (или гардеробната).

Тази теория е свързана предимно с религиозни суеверия, като това, че когато се изнася ковчег от къщата, това става с краката напред и не е хубаво леглото, поставено срещу вратата, да напомня за този ритуал. Фън шуй също подкрепя това твърдение наред със това, да не се спи под полилей или срещу огледало. 


Теория 4: Ако разполагаш с уникална гледка от прозореца в спалнята, трябва да поставиш леглото срещу нея. 



Вероятно всеки би се изкушил да го направи, но представете си как приятно би блеснало сутрешното слънце в сънените ви очи. Ако пък сложите завеси на прозореца, ефектът се обезсмисля. В крайна сметка спалнята е помещението, в което си почиваме и спим, така че всякакви разсейващи фактори нямат място там. 

Теория 5: Правилното място на леглото е там, където ти е най-удобно!



И това може би е правилния отговор на всички терзания! Все пак това си е твоето местенце и ще си го аранжираш и подреждаш както искаш и както се чувстваш най-добре. Може да коства няколко размествания и няколко безсънни нощи, но всеки намира перфектното място на своето легло рано или късно. Не се страхувайте да експериментирате.

Назад
© 2024 mömax Онлайн магазин от Stenik