Направи си сам... Висяща бохо люлка

Потвърждаваме от личен опит, че люлеенето на люлка или безгрижното поклащане на хамак служи, освен за почивка, и за добро настроение. Няма нищо по-уютно и приятно от това да се настаниш удобно с хубава книга или пък с голямо парче торта (Защо да не?!) във висяща люлка и да се оставиш на движението – на люлката и мислите.

Супер, само че преди да стигнем дотам, трябва да си направим люлката.

Въпреки страхотните ни предложения, имаме и такова за хоби шивачите – как да си направим сами висяща люлка.

Какво ти е необходимо?

  • Плат (ние използвахме плътно blackout перде)
  • Шевна машина
  • Въже ( ок. 5-6 м.)
  • Кръгъл дъвен профил (80 см. дължина, диаметър 3-4 см.)
  • Ютия
  • Винтоверт
  • Щипки за простор
  • Карабина и кука за закачане

Ето как се прави:

Ще се шие! Платът ни трябва в размер 140х140 см. За да се получи удобна за тялото форма, трябва да се изреже трапец с дълга страна 140 см. и къса – 100 см. Тоест се режат по 20 см. от всяка страна. Ползвай ролетка и молив за по-лесна ориентация.

След това 4-те страни на трапеца се подгъват (поръбват). За целта се прегъва всяка страна два пъти, фиксира се с ютията и подгъвът се зашива с шевната машина.

След като всички страни имат подгъв, двете дълги страни се зашиват като тунел. Подгъвът на дългата страна се захлупва 7-8 см. навътре и се зашива.  През тези две зашити тунелчета ще мине въжето.

В следваща стъпка се взима дървеният профил и се маркират по две точки на всеки край – на 3 и на 7 см. от ръба. С винтоверт се разпробиват маркираните дупки.

Люлката е почти готова! Остана само финалният монтаж. За целта първо се закача средата на въжето за закрепващия елемент на тавана, който ще държи люлката. Така двата равни края на въжето падат свободно надолу и се промушват през вътрешните дупки на дървения профил. След това краищата се фиксират с възли.

Идва ред на плата. Въжето се прекарва през “тунелчето“ на плата и се връща обратно нагоре към външните дупки на дървения профил, след което отново се закрепва с възел. Важно е двете страни (особено откъм люлката) да са еднакво дълги!

Готови сме! Можеш да си го направиш още по-уютно с няколко възглавнички и да започваш с активния релакс в люлката.

Пробвай и ти!

Назад
© 2024 mömax Онлайн магазин от Stenik