Градински мебели, устойчиви на атмосферни влияния – постижимо!

Градинските мебели са символ на блажени мигове под открито небе, изживени в топлината на безвремието, най-вече с много релакс и в компанията на любими хора. Те заслужават голямото внимание, с което ги избираме и детайлното обмисляне на всяка дреболия относно материала, конфигурацията, възможностите и издръжливостта. Освен красивия дизайн и радостта, които разполагат във външното пространство на дома, носят и леки тревоги, що се касае до тяхната дългосрочна устойчивост на атмосферни влияния. Тук е мястото да приветстваме новите порции слънчеви дни и приятни, задушевни вечери, като спретнем една кратка подготовка за безоблачно предстоящо лято. Настанете се удобно под някой оркестър от пролетни птички, налейте в чаша свежа напитка и се възползвайте от инструкциите, които гарантират дълъг живот на всяка градинска мебел.

Общи съвети с универсално приложение

Оборудването за градина се проектира с високоустойчиви показатели, гарантиращи стабилна конструкция, здравина на вложените материали, качество на сглобките и гъвкавост на повърхностите, както към UV лъчи, така и към дъжд. Въпреки първокласните качества, в някакъв момент е възможно да усетите леко износване – в избледняване на цветовете, дребни петна от ръжда или нарушаване на структурата от влияние на влагата. Затова основна препоръка при лоши климатични условия през топлите месеци от годината е, да покривате с брезент, найлон или друг надежден материал всички мебели на открито. Ако заминавате на почивка, дори и при минимален риск от разваляне на времето, няма да навреди малко повече предпазливост и грижа през периода на отсъствието ви.

Когато първите есенни мъгли се спуснат до долу, а студените едри капки дъжд подскажат за предстоящата зима, дори и най-устойчивите мебели за балкон и градина, могат да пострадат. Така или иначе, зимата не предразполага към дълъг престой на открито, по-добре организирайте вътрешно, защитено място, в което да презимуват. Ще ги съхраните перфектно и ще им се радвате още много години.

Грижа за градински мебели от дърво

Дървото има незаменим чар и се явява съвсем натурално допълнение към естествената външна среда. Неговото топло и уютно присъствие обаче, се нуждае от отговорно отношение и внимателна грижа, които да поддържат природните му качества в съвършена форма. Вида на дървесината има значение, тъй като по-твърдата, каквато е тиковата, дъбовата или акациевата, изисква по-малко третиране - тя е здрава и трудно податлива към атмосферни влияния. Иглолистната дървесина, от друга страна, понася единствено външните условия, т.е. идеално решение при колебание и при липса на вътрешно място за зимно съхранение.

 

Всички видове дървесина, предназначени за екстериора и дори за интериора, задължително подлежат на специална обработка, извършвана от производителя. Тя предпазва от вредители и „гипсира“ външния вид, сякаш го бронира срещу увреждане. Вашата роля след това е да импрегнирате веднъж годишно с масло, предназначено точно за дървесина и това е достатъчно за свежия дълъг живот на мебелите.

В заключение, хубаво е да се знае, че всеки „жив“ материал подлежи на леки видоизменения, особено при дългогодишно използване. Няма да сгрешите, ако покривате градинското оборудване от естествена дървесина при най-лютите зимни условия.

Металните градински мебели – здрав щит срещу зимни виелици

Освен че са надеждни и стабилни, мебелите от метал са устойчиви на атмосферни влияния и особено на корозия. Има значение самият модел на метала, тъй като всеки носи своя характеристика и реагира по различен начин при третиране на открито. Алуминият и неръждаемата стомана се прилагат при изработка на градинско оборудване, най-вече преобразувани във висококачествени продукти, неподатливи към влияние на климата. Желязото и обикновената стомана, от друга страна, имат нужда от повече обработка и специално покритие за защита.

Както при всичко, което ни носи удоволствие и заслужен отдих в дома, така и тук има дребни детайли за повишено внимание. Възможно е да се появи съвсем лека ръжда в свързващите части, нитовете, металните пластини и др. Получава се от задържане на капчици вода, не особено видими с просто око. За да избегнете тази миниатюрна, но дразнеща корозия в сглобките, след всеки дъжд изсушавайте с памучна кърпа. Винаги остава вариантът за покриване на мебелите, когато лошото време се застои повече.

При по-голямо разпространение на ръждата, хубаво е своевременно да се отстрани с подходящ инструмент, за да се стопира процеса. Разбира се, идеален вариант е, когато установите ръждясване на някой дребен елемент (винт, пирон, нит, дюбел, лайсна), да го смените със здрав.

Градински мебели от пластмаса и полиратан

Може да не са изработени от естествени материали, но изглеждат не по-малко привлекателно и предлагат равностойно усещане по отношение на комфорта. Градинските мебели с красиви оплетки от PVC ратан и модерни конструкции от пластмаса, имат предимство, спрямо дървените и металните – те не ръждясват и не изискват третиране с масла. Стабилни са, устойчиви на тежест и много лесни за почистване. Въпреки това, не се отпускайте съвсем, ако искате да им се радвате наистина дълги години. Техният недостатък е, че са податливи към леко избледняване при много силни ултравиолетови лъчи. Също така, при резки промени във времето (горещо слънце, ледена слана, замръзване), има риск материалът да загуби част от първоначалните свойства. Ако разполагате със затворено пространство, в което да ги съхраните през най-студените месеци, ще е идеално решение. Другият вариант е универсалното правило – покриване с плътен брезент или найлон.

Любимите градински аксесоари от текстил – възглавници, матраци,

балдахин, люлки, шезлонги

Без тях не можем нито миг, дума да не става! Те обаче, са по-капризни и не чак толкова, че да ни се опрат в правилните грижи. Колкото и да е качествена материята, при продължително и пряко излагане на горещи слънчеви лъчи, избледнява. На пазара се предлагат разнообразни градински ракли с красива визия и устойчив на атмосферни влияния материал, някои от тях с функция маса или пейка. Просто и лесно решение за бърза реакция при разваляне на времето – всички възглавници в раклата!

Балдахинът е по-ефирен, предвид предназначението му за лека сянка, придружена с прохлада и усамотение. Затова е податлив към смачкване или дори разкъсване при силна лятна буря. Имайте едно наум, за да реагирате, когато е необходимо и да го свалите за временно съхранение.

Основна цел при повечето производители на градински текстилни аксесоари е влагането на бързосъхнещи материи, специална вата и непропускливи повърхности. Затова всички възглавници, макар и по-дебели, изсъхват мигновено, още при първия слънчев лъч. Това е благоприятно предимство, но и то не гарантира изцяло риска от образуване на мухъл. Прибрани на сигурно и сухо (само за кратко) е водещото правило.

... И в заключение:

  1. Премислете добре инвестицията. Майсторски проектирани мебели, вложени висококачествени материали, прецизна изработка, устойчива структура, максимално удобство при използване – заслужава си, дори и днес цената да ви се струва висока. Разделена на годините, в които ще се радвате на модерно и здраво градинско оборудване, тя се стопява.
  2. Предвидете възможността за съхранение през зимата. Ако имате навес, складово помещение или свободно вътрешно място в дома, изберете и по-капризни, щом точно техният дизайн ви е грабнал. Ако нямате сухо пространство, за да ги скриете от лошото време, спрете се на най-устойчивите при колебливи атмосферни влияния. Осигурете си и вълшебното покривало (винаги добър асистент).
  3. Грижете се за своите градински мебели, спазвайки инструкциите и нуждата на материала от конкретно внимание. Малко отделено време – много повече възвръщаемост в годините.

Градинските мебели на Мьомакс са подбрани внимателно и отговарят на всички критерии за оправдаване на една печеливша инвестиция. Освен да изберете подходящите, спазвайки горните няколко съвета, следващата ви задача е да се подготвите със слънчеви очила, рецепти за коктейли и списък с почивни дни.

 

© 2024 mömax Онлайн магазин от Stenik