5 съвета за детска стая, която остава модерна през всички етапи

5 съвета за детска стая, която остава модерна през всички етапи

 

Имате си вкъщи малко дете или дори няколко? Чудесно, значи сте разширили сърцата си за още любов, а сега разширявате и пространството в дома, за да осигурите личен свят и самостоятелно кътче под наименование *детска стая*.  Звучи повече от добре, тъй като децата имат нужда от обособено местенце в семейния дом, в което да творят, да мечтаят, да осъзнават света и себе си, да разхвърлят, да подреждат, да цапат и да почистват – да бъдат домакини!

Тук ще се опитаме да подадем приятелска ръка, като опишем 5-те най-важни дизайнерски трика за постигане на мечтана детска стая – винаги оставаща в крак с тенденциите. И най-важното е, че изобщо няма да разграничаваме половете в розово и синьо – нали ще бъдем креативни – ще предложим решения, адаптируеми към всеки пол и всяка възрастова група. Малкото ви дете днес е просто бъдещ тийн и имате нужда от стая-хамелеон, „променяща“ се заедно с него.

1. Първо правило: цветът на стените

Изключително важен избор, който си иска специално обмисляне. Цветните наситени стени са малко отживели, пък и са трудни за съчетаване с така или иначе шарения детски свят. Изберете универсален цвят в мек и ненатрапчив нюанс, а при слънчева стая – може и бяло.

Ако харесвате цветна стена или фигурална с ефектни триъгълници, облачета или рисунки, да – украсете една в стаята, но наистина само една. След няколко години детето ще има свои идеи, а вие трябва да пребоядисвате. Перфектен вариант е върху изчистената едноцветна основа да декорирате с поставяне на картини, миниатюрни етажерки във форма на къщички или забавни стикери, които не оставят следа при разлепване.

2. Второ правило: дизайнът на мебелите 

Не се запленявайте от изключително сладурските мебели за дечица, особено при дългосрочно планиране на детската стая. Може да създадете невероятен уют, носещ цялото вълшебство на детството, само с подходяща декорация и с иновативни мебели. Функционалните мебели в красиви изчистени цветове (както стените), с красива повърхност, каквато харесвате (матова, блестящо гладка или натурално дървесна) ще свършат чудесна работа и гарантираме, че няма ги смените дълго време!

Важен съвет от нас: Предвидете място за едно комфортно бюро още от самото начало. Малкото дете ще набере скорост, ще започне да рисува и да твори, и тогава ще видите колко благодарни ще си бъдете, че сте му осигурили креативно място, при това лично негово. Нали не искате кухненската маса да е покрита постоянно с флумастери, блокчета и хартийки?

И да затвърдим: тематичните мебели са примамливи, но краткосрочни – докато се усетите, ще чувате репликата: „не съм бебе за тази бебешка стая“... и то много по-рано, отколкото подозирате. Затова – залагайте смело и основно на тематичната декорация върху и около универсални мебели с изчистена естетическа визия.

3. Трето правило: стиловото решение или не на многото стилове

 В случай, че сте се спрели на цветна стена или украсена с рисунки, тогава внимавайте с килимчето и завесите. Шарената стена иска неутрално килимче и едноцветни завеси. Може за разнообразие, да изберете килим в различна форма – звездичка, сърце, кръг. Друг вариант е, да съчетаете елемент от стената със същия елемент в декорацията на килима или завесата.

Каквото и да решите, знайте, че комбинирането на повече от три цвята може да се окаже прекалено. Схемата трябва да е добре премислена и да имате един водещ акцент с подчертано присъствие – стените, килимът или завесите, но не и трите едновременно.

4. Четвърто правило: декорацията прави чудеса!

 Подредете из детската стая безопасни сладурски играчки, ушити от плат.. Покрийте креватчето с най-сладкия бонбонен текстил. Наредете отгоре възглавнички с форма на облачета, звездички, слънца. Сложете кошове от юта в  причудливи форми, в които да прибирате играчки. Закачете малки лампички, които деликатно да светят през нощта...

На по-късен етап просто ще подарите на някое приятелско семейство красивата декорация и ще обновите с не много средства, но с много фантазия, стаята на порасналия любимец у дома. Текстилът с любими герои от филми отстъпва място на друг вид -  с изчистен и сериозен характер, какъвто подхожда на всеки голям тийнейджър . Играчките от рафтовете се заменят с книги, кошовете вече съхраняват ракети за федербал, пердето не е на меченца... Картините по стената не изобразяват животинки, а носят модерни послания с креативни надписи. Ще се появи огледало, ще има лед осветление навсякъде и по нищо няма да личи, че мебелите, всъщност, са купени още при раждането... Единственото по-сложно нещо, което ще сте извършили през годините, ще бъде пребоядисването на стените – за освежаване.

 1. ПЕНДЕЛ
  VITORAINA ПЕНДЕЛ
  Специална цена 9,99 лв. вместо 13,90 лв.
  Различни варианти
  Избери вариант
  ПЕНДЕЛ ПЕНДЕЛ ПЕНДЕЛ
 2. ПЕНДЕЛ
  VITORAINA ПЕНДЕЛ
  Специална цена 9,99 лв. вместо 13,90 лв.
  Различни варианти
  Избери вариант
  ПЕНДЕЛ ПЕНДЕЛ ПЕНДЕЛ
 3. ДЕТСКА ЛАМПА

5. Пето правило: хармония!

Всичко, което търсим, за да сме щастливи и уверени в себе си, е хармония! Хармония в личния ни свят и в света около нас. Ето затова, водещо мото при вечно актуалната детска стая, е именно тя. Изпълнете пространството с мебели, които действат успокояващо, а не натрапчиво. Малки нощни шкафчета, върху които да сложите лампи с дискретна вечерна светлина; заоблени линии на бюрото с красиво изрязан плот; рафтове за съхранение с леки форми; интериор, следващ спокоен стилов почерк, без хаос и множество мебели във всяко ъгълче. Следвайте вътрешното си усещане и декорирайте цветно, но с чувство за премерено въздействие. Детето трябва да е обгърнато от уют и сигурност в лично пространство в дома, без агресия, без множество ярки тоналности и без разпиляност. В стаята си то трябва да бъде растящ изследовател, да има моменти за почивка и за спокойна игра.

Назад
© 2023 mömax Онлайн магазин от Stenik