5 съвета за детска стая, която остава модерна през всички етапи

5 съвета за детска стая, която остава модерна през всички етапи

 

Имате си вкъщи малко дете или дори няколко? Чудесно, значи сте разширили сърцата си за още любов, а сега разширявате и пространството в дома, за да осигурите личен свят и самостоятелно кътче под наименование *детска стая*.  Звучи повече от добре, тъй като децата имат нужда от обособено местенце в семейния дом, в което да творят, да мечтаят, да осъзнават света и себе си, да разхвърлят, да подреждат, да цапат и да почистват – да бъдат домакини!

Тук ще се опитаме да подадем приятелска ръка, като опишем 5-те най-важни дизайнерски трика за постигане на мечтана детска стая – винаги оставаща в крак с тенденциите. И най-важното е, че изобщо няма да разграничаваме половете в розово и синьо – нали ще бъдем креативни – ще предложим решения, адаптируеми към всеки пол и всяка възрастова група. Малкото ви дете днес е просто бъдещ тийн и имате нужда от стая-хамелеон, „променяща“ се заедно с него.

1. Първо правило: цветът на стените

Изключително важен избор, който си иска специално обмисляне. Цветните наситени стени са малко отживели, пък и са трудни за съчетаване с така или иначе шарения детски свят. Изберете универсален цвят в мек и ненатрапчив нюанс, а при слънчева стая – може и бяло.

Ако харесвате цветна стена или фигурална с ефектни триъгълници, облачета или рисунки, да – украсете една в стаята, но наистина само една. След няколко години детето ще има свои идеи, а вие трябва да пребоядисвате. Перфектен вариант е върху изчистената едноцветна основа да декорирате с поставяне на картини, миниатюрни етажерки във форма на къщички или забавни стикери, които не оставят следа при разлепване.

2. Второ правило: дизайнът на мебелите 

Не се запленявайте от изключително сладурските мебели за дечица, особено при дългосрочно планиране на детската стая. Може да създадете невероятен уют, носещ цялото вълшебство на детството, само с подходяща декорация и с иновативни мебели. Функционалните мебели в красиви изчистени цветове (както стените), с красива повърхност, каквато харесвате (матова, блестящо гладка или натурално дървесна) ще свършат чудесна работа и гарантираме, че няма ги смените дълго време!

Важен съвет от нас: Предвидете място за едно комфортно бюро още от самото начало. Малкото дете ще набере скорост, ще започне да рисува и да твори, и тогава ще видите колко благодарни ще си бъдете, че сте му осигурили креативно място, при това лично негово. Нали не искате кухненската маса да е покрита постоянно с флумастери, блокчета и хартийки?

И да затвърдим: тематичните мебели са примамливи, но краткосрочни – докато се усетите, ще чувате репликата: „не съм бебе за тази бебешка стая“... и то много по-рано, отколкото подозирате. Затова – залагайте смело и основно на тематичната декорация върху и около универсални мебели с изчистена естетическа визия.

3. Трето правило: стиловото решение или не на многото стилове

 В случай, че сте се спрели на цветна стена или украсена с рисунки, тогава внимавайте с килимчето и завесите. Шарената стена иска неутрално килимче и едноцветни завеси. Може за разнообразие, да изберете килим в различна форма – звездичка, сърце, кръг. Друг вариант е, да съчетаете елемент от стената със същия елемент в декорацията на килима или завесата.

Каквото и да решите, знайте, че комбинирането на повече от три цвята може да се окаже прекалено. Схемата трябва да е добре премислена и да имате един водещ акцент с подчертано присъствие – стените, килимът или завесите, но не и трите едновременно.

4. Четвърто правило: декорацията прави чудеса!

 Подредете из детската стая безопасни сладурски играчки, ушити от плат.. Покрийте креватчето с най-сладкия бонбонен текстил. Наредете отгоре възглавнички с форма на облачета, звездички, слънца. Сложете кошове от юта в  причудливи форми, в които да прибирате играчки. Закачете малки лампички, които деликатно да светят през нощта...

На по-късен етап просто ще подарите на някое приятелско семейство красивата декорация и ще обновите с не много средства, но с много фантазия, стаята на порасналия любимец у дома. Текстилът с любими герои от филми отстъпва място на друг вид -  с изчистен и сериозен характер, какъвто подхожда на всеки голям тийнейджър . Играчките от рафтовете се заменят с книги, кошовете вече съхраняват ракети за федербал, пердето не е на меченца... Картините по стената не изобразяват животинки, а носят модерни послания с креативни надписи. Ще се появи огледало, ще има лед осветление навсякъде и по нищо няма да личи, че мебелите, всъщност, са купени още при раждането... Единственото по-сложно нещо, което ще сте извършили през годините, ще бъде пребоядисването на стените – за освежаване.

5. Пето правило: хармония!

Всичко, което търсим, за да сме щастливи и уверени в себе си, е хармония! Хармония в личния ни свят и в света около нас. Ето затова, водещо мото при вечно актуалната детска стая, е именно тя. Изпълнете пространството с мебели, които действат успокояващо, а не натрапчиво. Малки нощни шкафчета, върху които да сложите лампи с дискретна вечерна светлина; заоблени линии на бюрото с красиво изрязан плот; рафтове за съхранение с леки форми; интериор, следващ спокоен стилов почерк, без хаос и множество мебели във всяко ъгълче. Следвайте вътрешното си усещане и декорирайте цветно, но с чувство за премерено въздействие. Детето трябва да е обгърнато от уют и сигурност в лично пространство в дома, без агресия, без множество ярки тоналности и без разпиляност. В стаята си то трябва да бъде растящ изследовател, да има моменти за почивка и за спокойна игра.

Назад
© 2024 mömax Онлайн магазин от Stenik